HATHA Joga

Harmonija telesa in duha, popolna sprostitev, povečajte gibljivost, moč in energijo telesa!

Prijava na vadbo

HATHA JOGA:

Hatha joga ni le fizična vadba. Beseda hatha je sestavljena iz dveh besed, “ha” (sonce) in “tha” (luna), ki  predstavljata dve različni sili v naravi in v človeškem telesu  – sončno ali življenjsko energijo in lunarno ali mentalno silo. Ustvarjanje ravnotežja med tema dvema energijama je namen hatha joge.

Hatha joga postavlja fizično telo v položaje (asane), ki omogočajo zavedanje in  povezovanje telesa z dihom. S prakso hatha joge umirimo um in sproščamo telo.

Pod okrilje Hatha joge uvrščamo vse vrste joge, pri katerih izvajamo telesne položaje (asane), dihalne tehnike (pranajamo) in povečujemo zmožnost koncentracije z usmerjanjem pozornosti. V nasprotju z drugimi različicami hatha joge (na primer z vinjasa jogo), klasična hatha joga vsebuje več statičnih elementov, saj temelji na zadrževanju asan in pravilni izvedbi položajev. Vsaka ura hatha joge pa poleg statičnih položajev vsebuje tudi  dinamične elemente.

 


VINYASA FLOW JOGA


lotusVinyasa flow joga ali krajše flow joga je oblika jogijske vadbe, pri kateri je prehajanje med posameznimi položaji (asanami) tekoče ter usklajeno z dihom.

lotusSodi med malce bolj zahtevne oblike fizične vadbe joge, kljub temu pa je povsem dostopna tudi za tiste, ki se z jogo srečujete prvič.

lotusVsaka ura ponuja veliko raznolikosti in skozi dinamično gibanje gradi na gibljivosti in moči. Pričakujete vadbo, ki daje poudarek na poseben fizičen vidik vadbe, na določeno temo iz vsakdanjega življenja, na energetski sistem, lunine mene, vedno se najde kaj zanimivega in zabavnega, počutje je po vsaki vadbe zagotovo zelo izjemno!

joga-1

 

Flow joga ima polno koristi za telo in um: napolni nas z energijo, stimulira delovanje notranjih organov, pomaga sprostiti napetosti v telesu in umirja naš um.

Ob redni vadbi pa se po določenem času opazijo še druge prednosti:

lotusmišice postajajo močne in dolge, hkrati pa se ne osredotočate le na določene mišične skupine, vendar skozi vadbo ustvarjate ravnovesje v celem telesu,

lotuspoveča se gibljivost celega telesa, kar sprosti tudi napetosti na sklepih, ki postanejo gibljivejši,

lotusosredotočanje na konstanten globok vdih in izdih blagodejno vpliva na centralni živčni sistem, redna vadba joge vpliva na zmanjšanje stresa,

lotusdihanje se poglobi, v vsakdanjem življenju postanemo bolj zavestni s svojim dihom; poveča se dotok kisika v telo, možgane, kar nas zbistri in vrača energijo,

lotusredna vadba pripomore k dovajanju toksinov iz telesa, čisti notranje organe, podpira celoten metabolizem, vpliva na boljši spanec in doda tudi k zmanjšanju prekomerne telesne teže.

Flow joga je dostopna za vsa telesa in stopnjo pripravljenosti. Ob poškodbah in morebitnih težavah se že pred uro posvetujte z učiteljico, da se lahko med vadbo določene asane prilagodijo za točno vaše potrebe. Flow joga na urniku ( če ni drugače napisano) je primerna za vse nivoje in stopnje pripravljenosti (tudi začetniki lepo vabljeni, da se nam pridružite skozi celo leto) ter se sproti prilagaja skupini (zato je včasih lahko malce bolj težko, včasih pa za sprostitev lahko).

joga-headstand

Hot flow:

Hot flow je tudi flow joga (glej opis flow joga), ki pa se dela v ogretem prostoru. Dodatna toplota v studiu pripomore k temu, da se asane lahko še malce bolj poglobijo, da telo hitreje postane bolj voljno in pripravljeno na pravo jogijsko akcijo J Če ste popoln začetnik, se priporoča, da pridete najprej pogledat na navadno flow jogo tekom tedna, kjer se boste spoznali z osnovami brez dodatne vročine J

DSC_1200

 

 

Odkar hodimo na aktivno raztezanje:

  • imamo več smejalnih mišic
  • smo postali mali živalski vrt (sloni, lastovke, škorpijoni, školjke, polži...)
  • vemo kaj so časopisne mišice
  • smo ''zrastli'' *
  • obvladamo več odtenkov ljubezenskih položajev (odpiramo kolčne sklepe)
  • in če smo pridni, nas za nagrado na koncu pričaka še ''gimnastičar''

*preverjeno na sistematskem pregledu!  
Ekipa aktivno raztegnjenih - aktivno raztezanje